Mededelingen

Klik hier voor de volledige versie van de laatste Panternieuwsjes in pdf-formaat

panternieuwsjes

Robjee

Galerie De Zwarte Panter is verheugd, u uit te nodigen voor de derde editie van

artantwerp2023
stand C27
 

Deelnemende kunstenaars:
Fred Bervoets | Michel Buylen | Benjamin Demeyere | Greet Martens | Frank Wagemans
Adres & openingsuren Art Antwerp 2023: Jan van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerp


OPENING DAY
11 am – 9 pm
Thursday 14 December 2023
Preview: 11 am – 4 pm
Vernissage: 4 pm – 9 pm


PUBLIC DAYS
11 am – 7 pm
Friday 15 December 2023
Saturday 16 December 2023
Sunday 17 December 2023


Wenst u een digitale uitnodiging te verkrijgen, gelieve ons dit per mail te bevestigen, via: galerie@dezwartepanter.be en vervolgens mailen wij u de gevraagde tickets toe!

(ENG: If you wish to obtain a digital invitation, please confirm this to us by email, at: galerie@dezwartepanter.be and then we will mail you the requested tickets!)

Vrijdag 15.12.2023 vindt in de Art Lounge tussen 16 en 17 uur de boekvoorstelling plaats van De Panter praat, Uitgeverij Vrijdag
‘Adriaan Raemdonck praat als een Panter, lenig en ontembaar, in hoogsteigen maximes’ Een interactie tussen auteur Johan Faes, Adriaan Raemdonck en het publiek! Praktisch: Bent u er graag bij? Breng dan op vrijdag 15 december een bezoek aan de beurs; De Art Lounge is gelegen tussen het restaurant en de standen.

panter

Robjee
Maurice Gilliams
Maurice Gilliams
Robjee
Robjee
Distrust

Blue Fever
vanriet
vanriet
ArtAntwerp
Ik schilder met schilders

“Door de eeuwen heen heb ik maar één echte verbinding gezien tussen de volkeren, tussen de culturen en dat is namelijk kunst.” — Adriaan Raemdonck

www.ikschildermetschilders.be

Ik schilder met schilders

Een documentaire over Adriaan Raemdonck

Galerie De Zwarte Panter bestaat sinds 1968. Ze is daarmee de oudste actieve galerie in de Belgische kunstwereld, een instituut, een unicum. De documentaire Ik schilder met schilders belicht het levenswerk en levensverhaal van Adriaan Raemdonck, de man die deze Antwerpse galerie oprichtte en nog steeds belichaamt. Via zijn verhaal krijgen we een intieme inkijk in een halve eeuw beeldende kunst en de culturele en maatschappelijke evolutie in Vlaanderen. Bekenden van de galerie, waaronder Jan Decleir, Tom Barman, Jeroen Olyslaegers, Anne-Mie Van Kerckhoven, Fred Bervoets, Jan Vanriet en Jan Mulder, confronteren Adriaan met zijn geschiedenis, met het heden en met de toekomst van de galerie.

“Kunst is het enige geestelijk materiaal dat wij hebben om niet waanzinnig te worden.” — Jan Cox

“Ik noem onze galerij, de galerij voor het volk. — Fred Bervoets

“Voor het bestaan van kunst moet je vechten.” — Jan Hoet

panter

ArtAntwerp

Schilders & Schrijvers
Vijftig jaar galerie De Zwarte Panter

Op 5 december 1968 opende academiestudent Adriaan Raemdonck in Antwerpen galerie De Zwarte Panter. Vijf decennia later is ze de oudste galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen. Dit jubileum is de aanleiding voor de tentoonstelling Schilders & Schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De Zwarte Panter is immers ook een alternatieve uitgever van opvallende bibliofiele uitgaven, veelal een boeiende samenwerking tussen een kunstenaar en een auteur. Dit boek blikt terug op de veelzijdige galeriewerking, geeft een overzicht van de 117 gerealiseerde edities, en toont een selectie die de vormelijke en inhoudelijke diversiteit illustreren. Verkrijgbaar in de galerie. Verkoopprijs 35,00 euro.

Michel Buylen

Michel BuylenMichel Buylen (Gent °1953) is een veelzijdig en eigenzinnig schilder die almaar blijft verbazen door zijn verbluffende virtuositeit en zijn vernieuwde kijk op eeuwenoude onderwerpen. Met behulp van acryl slaagt hij erin het leven, in al zijn rijkdom en nuances, te hertalen, en met zijn eigen visie te verrijken. Elk nieuw werk vormt een venster op een gesublimeerde werkelijkheid, soms poëtisch en ontroerend, vaak afstandelijk en bevreemdend. Het is deze combinatie van kwetsbare schoonheid en mysterieuze vervreemding, die Buylen een unieke plaats doet innemen binnen het hedendaagse kunstlandschap in België.

www.michelbuylen.be