Mededelingen

Klik hier voor de volledige versie van de laatste Panternieuwsjes in pdf-formaat

panternieuwsjes

Distrust

Distrust 2022, oil on canvas, 70 x 50 cm

Blue Fever
Still Life

Still Life 2022, oil on canvas, 70 x 50 cm

Blue Fever
Sleepwalkers

SLEEP WALKERS
Jan Vanriet

Het boek Jan Vanriet, Sleepwalkers, met een tekst van Jan Vanriet en vormgegeven door Thomas Soete, verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in Galerie De Zwarte Panter te Antwerpen van 22 april tot en met 25 juni 2023.

Er verschijnt tevens een bibliofiele editie in een foedraal met drie met aquarel ingekleurde prints van Jan Vanriet in een oplage van 25 exemplaren, genummerd van 1 tot 25, uitgegeven door de Vrienden van de Zwarte Panter en uitgevoerd door Atelier Jansen.

De intekenprijs van deze bibliofiele editie bedraagt 600 euro. De gewone editie is verkrijgbaar in de galerie en in de betere boekhandel tegen de prijs van 25 euro, verzendingskosten niet inbegrepen.

IBAN: BE96 0682 0095 2705

van De Vrienden van De Zwarte Panter.

panter

Bloot verder
Blue Fever
Sleepwalkers

De Pelgrimstafel in het Sint Julianusgasthuis 6 april 2023 (Witte Donderdag)

Omwille van de covid-pandemie kon de tafel in 2020, 2021 en 2022 niet doorgaan. Dit jaar zijn alle beperkingen omwille van de pandemie opgeheven, en kunnen er terug twaalf kwetsbare Antwerpenaren uitgenodigd worden om op Witte Donderdag een vismaaltijd op een rijkelijk versierde tafel in het gasthuis te nuttigen. Een eeuwenoude traditie, die sinds 2021 erkend is als immaterieel erfgoed. Voor deze bijzondere editie kan het Sint-Julianusgenootschap rekenen op de medewerking van het Instroom Art Collectief en Seppe Nobels. De kapel van het Sint-Julianusgasthuis (ingang Hoogstraat 72, Antwerpen) zal op donderdag 6 april 2023 van 10u tot 18u open zijn om bezoekers toe te laten de Pelgrimstafel te bewonderen. ’s Avonds serveren Seppe Nobels en zijn team van Instroom Academy een maaltijd aan de 12 genodigden.

Info over de pelgrimstafel vindt U op onze website www.stjulianus.org

panter

Sleepwalkers
Blue FeverBlue Fever
Blue Fever

BLUE FEVER
Marc Kennes

Catalogus uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling Marc Kennes in de galerie De Zwarte Panter van 11 februari tot 16 april 2023.

“Blue Fever” bevat een inleidende tekst van Ernest Van Buynder, algemene fotografie Wim Van Eesbeek, portretten Els Hermans, vormgegeven door Lena Derevyagina. Uitgegeven door De Vrienden van De Zwarte Panter.

Prijs van de catalogus bedraagt 10 euro.

De oplage van de bibliofiele editie is beperkt tot 20 exemplaren en bevat twee ingekleurde etsen van Marc Kennes. Prijs: 220 euro. Intekenen kan door te storten op de rekeningnummer

IBAN: BE96 0682 0095 2705

van De Vrienden van De Zwarte Panter.

panter

vanriet
vanriet
ArtAntwerp
Ik schilder met schilders

“Door de eeuwen heen heb ik maar één echte verbinding gezien tussen de volkeren, tussen de culturen en dat is namelijk kunst.” — Adriaan Raemdonck

www.ikschildermetschilders.be

Ik schilder met schilders

Een documentaire over Adriaan Raemdonck

Galerie De Zwarte Panter bestaat sinds 1968. Ze is daarmee de oudste actieve galerie in de Belgische kunstwereld, een instituut, een unicum. De documentaire Ik schilder met schilders belicht het levenswerk en levensverhaal van Adriaan Raemdonck, de man die deze Antwerpse galerie oprichtte en nog steeds belichaamt. Via zijn verhaal krijgen we een intieme inkijk in een halve eeuw beeldende kunst en de culturele en maatschappelijke evolutie in Vlaanderen. Bekenden van de galerie, waaronder Jan Decleir, Tom Barman, Jeroen Olyslaegers, Anne-Mie Van Kerckhoven, Fred Bervoets, Jan Vanriet en Jan Mulder, confronteren Adriaan met zijn geschiedenis, met het heden en met de toekomst van de galerie.

“Kunst is het enige geestelijk materiaal dat wij hebben om niet waanzinnig te worden.” — Jan Cox

“Ik noem onze galerij, de galerij voor het volk. — Fred Bervoets

“Voor het bestaan van kunst moet je vechten.” — Jan Hoet

panter

ArtAntwerp

Schilders & Schrijvers
Vijftig jaar galerie De Zwarte Panter

Op 5 december 1968 opende academiestudent Adriaan Raemdonck in Antwerpen galerie De Zwarte Panter. Vijf decennia later is ze de oudste galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen. Dit jubileum is de aanleiding voor de tentoonstelling Schilders & Schrijvers: 50 jaar galerie De Zwarte Panter in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De Zwarte Panter is immers ook een alternatieve uitgever van opvallende bibliofiele uitgaven, veelal een boeiende samenwerking tussen een kunstenaar en een auteur. Dit boek blikt terug op de veelzijdige galeriewerking, geeft een overzicht van de 117 gerealiseerde edities, en toont een selectie die de vormelijke en inhoudelijke diversiteit illustreren. Verkrijgbaar in de galerie. Verkoopprijs 35,00 euro.

Michel Buylen

Michel BuylenMichel Buylen (Gent °1953) is een veelzijdig en eigenzinnig schilder die almaar blijft verbazen door zijn verbluffende virtuositeit en zijn vernieuwde kijk op eeuwenoude onderwerpen. Met behulp van acryl slaagt hij erin het leven, in al zijn rijkdom en nuances, te hertalen, en met zijn eigen visie te verrijken. Elk nieuw werk vormt een venster op een gesublimeerde werkelijkheid, soms poëtisch en ontroerend, vaak afstandelijk en bevreemdend. Het is deze combinatie van kwetsbare schoonheid en mysterieuze vervreemding, die Buylen een unieke plaats doet innemen binnen het hedendaagse kunstlandschap in België.

www.michelbuylen.be