item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal
english

Jan Decleir Beginnersgeluk

De tentoonstellingen van Jan Decleir Beginnersgeluk en Ysbrant The finishing touch lopen van zaterdag 18 januari tot en met zondag 8 maart 2020. Vernissage op vrijdag 17 januari 2020 tussen 16u00 en 23u00. Inleiding door Jan Mulder om 20u00.

 

In 2002 had Jan Decleir (°Niel 1946) samen met Fred Bervoets een expo in het voor hem zo symbolische Herman Teirlinckhuis in Beersel. In datzelfde jaar exposeerde hij voor het eerst zijn beeldend werk in de galerie De Zwarte Panter onder de enigmatische titel ‘Van Lieverlede’. En dan kwam er in 2005 een geruchtmakende tentoonstelling in deze galerie met het driemanschap Fred Bervoets, Hugo Claus en Jan Decleir, met gezamenlijke werken in een echte Cobra-traditie onder de naam ‘Driekleur’. Beide exposities werden geopend door Jan Mulder.

 

En die reeks ging verder, ook buiten de Zwarte Panter. Zo werd onder meer het werk ook getoond in het Chassé Theater Breda, het Cultureel Centrum Hasselt, het International House Osaka en in 2008 onder de titel ‘Liebestheater – Arbeiten von Jan Decleir’ (Liefdestheater-werken van Jan Decleir) in de befaamde Theaterwissenschaftliche Sammlung Schloss Wahn – Universität zu Köln, met een catalogus met een gedicht van Hugo Claus en teksten van Prof. dr. Elmar Buck, Pol Arias en Ernest Van Buynder. In 2015 werd zijn werk getoond te Tongeren, in het kader van het festival “De Negende Maand”. In 2017 volgde een tentoonstelling in het cultureel centrum De Spil te Roeselaere, met in de catalogus een tekst van Ernest Van Buynder. Jan Decleir werd in 2011 eredoctor van de Universiteit Antwerpen en werk van hem werd opgenomen in de collectie van Kunst op de Campus Universiteit Antwerpen.

 

De huidige tentoonstelling loopt onder de titel Beginnersgeluk. Jan Decleir zegt daar zelf over: “Ik heb gewerkt, denkend aan Fred, Hugo, Ysbrant, mijn lief, de Bourgogne, Marc Van Eeghem, zijn vrienden, zijn liefdes, mijn goede vader en mijn lieve moeder en vele, vele, heel vele vriendjes en vriendinnetjes.” Jan Decleir laat zich door het leven zelf inspireren. De huidige schilderijen zijn opnieuw zeer spontaan, met theatrale titels, zoals het werk op de uitnodigingskaart, olie op doek, 2019: “Mijn lief en het al te jonge veulen ‘Ysbrant’ aan paal 8 achter het punthoofd midden de Atlantic Wall”. Naast schilderijen zijn er ook houtsneden, lino’s en etsen uit de ateliers Hans Van Dijck en Roger Van Akelijen. Jan Decleir verzorgde ook de nieuwjaarskaart van De Zwarte Panter onder de titel ‘Lievelingen, Vrolijk 2020’. Jan Decleir heeft beeldend werk gecreëerd van blijvende waarde, dat zonder schroom als existentieel expressionisme mag gecatalogiseerd worden. Hij plaatst zich hier in een lijn waarin ook Fred Bervoets, Hugo Claus en Ysbrant, en ja ook de late Jan Cox zich situeren.

VAN 18 JANUARI TOT EN
ZDSC00612
DSC00572

De tentoonstellingen van Ysbrant The finishing touch en Jan Decleir Beginnersgeluk lopen van zaterdag 18 januari tot en met zondag 8 maart 2020. Vernissage op vrijdag 17 januari 2020 tussen 16u00 en 23u00. Inleiding door Jan Mulder om 20u00.

 

Ysbrant (°Den Haag 1937) is niet alleen een bevlogen schilder, maar hij creëerde ook een grafisch oeuvre en werkte mee aan bibliofiele edities. Zo creëerde hij een zeefdruk voor de gezamenlijke map die De Zwarte Panter publiceerde onder de titel ‘Het jaar van de jicht’, naar aanleiding van het Internationaal Rubensjaar 1977, ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van de geboorte van de kunstenaar. Talrijke bibliofiele uitgaven volgden. Het boek ‘Schilders & Schrijvers Vijftig Jaar Galerie De Zwarte Panter in druk 1968-2018’, uitgegeven naar aanleiding van de expo van bibliofiele edities van De Zwarte Panter in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen, geeft hiervan een overzicht. In 1982 ‘Het voltrekken’ met vier etsen van Ysbrant, een gedicht van Hugo Raes en een slotwoord van Michel Oukhow; daarna volgt in 2001 ‘Vergane Dagen’, met vier lithografieën van Ysbrant en vier gedichten van Remco Campert; vervolgens in 2014 ‘Ysbrant. Schilderijen/Paintings, 2000-2014’ met twee etsen door Ysbrant en diverse teksten en tenslotte in 2016 ‘Langs de kaai’, met vijf gedichten van Remco Campert en tekeningen van Ysbrant. Deze bibliofiele edities werden steeds uitgegeven naar aanleiding van een tentoonstelling in De Zwarte Panter. Ysbrant was dan ook vertegenwoordigd op de schitterende expo in de historische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek van 6 december 2018 tot 13 januari 2019.

 

Het werk van Ysbrant bevindt zich inmiddels in belangrijke openbare verzamelingen, naast het Stedelijk Museum Amsterdam bijvoorbeeld ook de omvangrijke collectie Kunst op de Campus Universiteit Antwerpen en het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA). Een mecenas heeft aan de Universiteit Antwerpen en aan het MuHKA een aantal basiswerken van de kunstenaar geschonken. Die zullen vanaf 11 februari 2020 te bewonderen zijn in het 16de-17de eeuws pand Het Brantijser, Sint-Jacobsmarkt 9-13 te 2000 Antwerpen, waar nu de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen is gehuisvest.

 

De huidige tentoonstelling in de Galerie De Zwarte Panter kreeg de titel The finishing touch, datgene waardoor een werkstuk geheel voltooid wordt, de laatste afwerking. Dit is ook de titel van een schilderij, olie op doek, dat op de uitnodigingskaart gereproduceerd werd. De tentoonstelling wordt ingeleid door Jan Mulder, vriend van Ysbrant en van Jan Decleir.

DSC00203expo
VAN 18 JANUARI TOT EN
Ysbrant The finishing touch
ZDSC00272

Jan Decleir Beginnersgeluk | Ysbrant The finishing touch

Vernissage op vrijdag 17 januari 2020 tussen 16u00 en 23u00 | Inleiding door Jan Mulder om 20u00.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 18 januari tot en met zondag 8 maart 2020.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Picture3boxrechts
Heyrmanexpomidden
 EXPOSITIE
ENGLISH english