The Road Not Taken

Dr. Hugo Heyrman De poreuze grenzen van de realiteit
read in english

Van 17 september t/m 5 november 2023

De tentoonstelling van  Dr. Hugo Heyrman | De poreuze grenzen van de realiteit opent op zaterdag 16 september 2023 tussen 11u00 en 21u00 en loopt van zondag 17 september t/m 5 november 2023.

Dr. Hugo Heyrman, schilder, pionier in net.art en intermedia.

De poreuze grenzen van de realiteit
Een centraal thema bij Heyrman is zijn existentiële betrokkenheid bij de fragiliteit van de hedendaagse leefwereld: de stad en straat als vorm van samenleving, waarbij een contemplatieve betekenis naar voren komt, in de lichaamstaal van menselijke emoties, houdingen en gebaren. De kracht en impact van schilderkunst als medium, is mede gebaseerd op het feit dat het een uniek, ambigu, non-verbaal, handmatig, direct, stil, statisch en intieme vorm van kunst is.

Het beeld als medium
Kunstenaar Dr. Hugo Heyrman positioneert zich binnen de kunstwereld op een bijzonder niveau. Wanneer we zijn kunstenaarschap van meer dan een halve eeuw overzien, worden we geconfronteerd met een oeuvre dat bestendig een pioniersfunctie vervulde. Elk nieuw doek is een experimentele ervaring in het gebruik van schilderkunstige fictie en vrijheid. Het artistiek avontuur toont zich in de overlapping van realiteit, herinnering en verbeelding.

Een reflectief perspectief
Heyrman’s werken zijn reflecties van een individueel bewustzijn. Ze tonen hoe het medium de boodschap is: de interne relaties, de wisselwerking tussen de dingen. Ze geven een ‘intermedia’ perspectief aan de media onderling. De geschilderde beelden zijn sensibele crossovers, die ons opnieuw in contact brengen met het mysterie van de ‘realiteit’.

De intensivering van de blik
Wat we zien is het ‘punctum’ van de diepere maatschappelijke laag van een beeld, hoe beelden verschijnen en verdwijnen: een intense aanwezigheid van temporaliteit en atmosfeer, de dynamiek van dag en nacht, van licht, perspectief, reflecties, schaduwen, sporen, het oppervlak, de huid, de kleur en gradaties van een caleidoscopische blik en denken. In de werken legt Heyrman tegelijkertijd de onderliggende machtsstructuren van de stad bloot, de codes en systemen.

Klik hier voor eerdere exposities van Dr. Hugo Heyrman

www.doctorhugo.org

nickandrews

Tekening door Jan Cox

Het boek  The Porous Boundaries of Reality met een tekstbijdrage van Joannes Késenne, uitgegeven door Hannibal en vormgegeven door Thomas Soete, verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in galerie De Zwarte Panter te Antwerpen van 16 september tot 5 november 2023.

Er verschijnt tevens een bibliofiele editie in een foedraal met een origineel werk van Dr. Hugo Heyrman in een oplage van 15 exemplaren, genummerd van 1 tot 15, uitgegeven door de Vrienden van de Zwarte Panter en uitgevoerd door Atelier Jansen.

De intekenprijs van deze bibliofiele editie bedraagt 700 euro, te storten op rekeningnummer IBAN: BE96 0682 0095 2705 van de Vrienden van De Zwarte Panter. De gewone editie is verkrijgbaar in de galerie en in de betere boekhandel tegen de prijs van 49,95 euro, verzendingskosten niet inbegrepen.

logo