item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2

Michel Buylen The right Confusion

De tentoonstellingen van Michel Buylen The right Confusion en Agnès Guillaume Grounding Dreams lopen van zaterdag 15 maart tot en met zondag 26 april 2020. Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

 

Michel Buylen (Gent 1953) werkt al samen met de Galerie De Zwarte Panter sinds 1992. Zeven maanden voor de grote retrospectieve, die op 23 oktober 2020 van start gaat in het MUDEL (Museum van Deinze en de Leiestreek) en de publicatie van een nieuwe monografie door em. prof. dr. Paul Huvenne, erehoofdconservator van het KMSKA, houdt Michel Buylen opnieuw halte in Galerie De Zwarte Panter om er het tweede luik van de cyclus ‘The right Confusion’ tentoon te stellen.

 

‘The right Confusion’, ‘De juiste Verwarring’, de titel flitste op toen de kunstenaar een schilderij beëindigde van het Somme-Amiens-kanaal in schitterend zomeravondlicht. De wolkenhemel in het water gereflecteerd, de algen in de stroming, het groen van de oevers; alles drong door alles door, verweefd in verwarrende osmose van kleur en stilte. Het oog raakt het spoor bijster… Lijnen, strepen, vlakken en vlekken, toetsen, schreven en kleuren zijn het oppervlak van schilderijen en ze lopen op mysterieuze wijze parallel met het geziene. De verwarring die ze scheppen, vormt op een heel eigen manier de illusie. De menselijke individuele en collectieve blik zal vanuit deze chaos een herkenbaar beeld puren, dat zowel zeer realistisch kan zijn (Van Eyck) dan wel extreem vaag en suggestief (Les Nymphéas – Monet).

 

Chaos is voor het oog onduldbaar. Er zal altijd orde worden geschapen. Zo functioneert de kunst van het schilderen en het eindeloze plezier van de contemplatie, de herschepping door de toeschouwer. Goed schilderen is in essentie het scheppen van… jawel… de juiste Verwarring, The right Confusion.

VAN 15 MAART TOT EN
LeJaspelamer

De tentoonstellingen van Michel Buylen The right Confusion en Agnès Guillaume Grounding Dreams lopen van zaterdag 15 maart tot en met zondag 26 april 2020. Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

 

Voor haar tweede tentoonstelling in galerie de Zwarte Panter, toont Agnès Guillaume drie verschillende oeuvre-corpussen. Na My Nights en My Fears in 2016, komt de kunstenares in de kapel met My Roots, de vierde video van de My’s-serie. Deze wordt aangevuld met Roots, mixed media-werk op papier in groot formaat.

 

‘Vrienden, kennissen of volstrekt vreemden: al deze mannen poseren naakt voor Agnès Guillaume, die van hen het onderwerp maakt van haar groot borduurwerk, uitgevoerd op een katoenen canvas. De achteraf toegevoegde accessoires en decoratieve elementen geven de zeer realistische portretten een droomachtige, ongebruikelijke dimensie. De reeks stelt ook een cliché in vraag: de associatie tussen textiel en vrouwelijkheid. Hangt mannelijkheid slechts aan een zijden draadje?’, aldus Pierre-Yves Desaive, curator voor Hedendaagse Kunst in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

 

Roots en JustMen werden in 2019 gebracht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in de tentoonstelling 4My’s+ aan deze kunstenares gewijd. Er is nog meer van Agnès Guillaume’s werk te zien: in een klein zwart ‘SchatzKammer’ toont zij de negen Minéralités, video’s in loop op schermen afgespeeld, geïnspireerd door Chinese droomstenen.

 

‘Net zoals de geletterden een pauze hielden om hun marmeren schermen te contempleren en te mediteren, zo ook is mijn werk een zoektocht naar het beeld dat tot dromen aanzet.’ – Agnès Guillaume.

Mineralites3
VAN 15 MAART TOT EN
Agnès Guillaume Grounding Dreams

Michel Buylen The right Confusion | Agnès Guillaume Grounding Dreams

Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

De tentoonstelling loopt van zondag 15 maart tot en met zondag 26 april 2020.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

 EXPOSITIE
bervoetszaal
Buylenboxleft
Buylenboxright
Michelboxcenter
monportrait001
AgnesGuillaumephotoatelierRootsBCoppeeJPG
BERVOETSZAAL bervoetszaal