item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal
 EXPOSITIE

Jan Vanriet Ex Voto

Vernissage op zaterdag 28 april 2018 tussen 16u00 en 22u00.

De tentoonstelling loopt van zondag 29 april tot en met zondag 24 juni 2018.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Jan Vanriet Ex Voto
Vanrietboxrechts
VanrietfotoSimoneSassen
VAN 29 APRIL TOT EN

Met EX VOTO schildert Jan Vanriet een biografie in verf, een zelfportret in beelden. Voor deze reeks schilderijen boort hij een ruim picturaal reservoir met persoonlijke ijkpunten aan: hij zet in de verf wat hem heeft geraakt, gebeurtenissen die hem hebben gevormd als mens en kunstenaar – als we daar al een onderscheid in kunnen maken. Jan Vanriet is een volbloed schilder maar hij maakt er geen geheim van dat zijn wortels in de literatuur zitten. Herinneringen waaien aan, Vanriet brengt ze in beeld. Hij toont stukken van een leven, een legpuzzel ‘waarin alles met van alles verbonden is’ (Cees Nooteboom, Rode regen).

 

EX VOTO is veel: het is een samenspel van zelfportretten, echo’s van vroegere schilderijen, bescheiden monumenten voor ruimhartige, inspirerende mannen en vrouwen – in de kunst en daarbuiten –, de schoonheid van alledag, de onbaatzuchtige hoffelijkheid van passanten, de choreografie van het bestaan, de vreugde van het kijken, ‘il teatro della vita’… Niet in de laatste plaats is EX VOTO een ode aan het schilderen en aan de kracht van de schilderkunst.

 

Maar het is de ouder wordende kunstenaar die terugblikt. Want over EX VOTO hangt ontegenzeggelijk een sluier van melancholie en tristesse. De dood is aanwezig, vermomd als bloemstukken die in onverwelkbaar majolica de eeuwige nagedachtenis dienen. Zo slingert de dood zich door deze reeks schilderijen als een verraderlijk kleurrijke draad door herinneringen die als een angel in het vlees zitten: de concentratiekampen, het verzet en de holocaust. Tegelijk verricht de tijd zijn stille sloopwerk, duikt de vader op als go-between tussen de kleine en de grote geschiedenis, en is er de angst voor de marsrichting van ideologieën – die eeuwenoud, springlevend en nog steeds uitermate vernietigend kunnen zijn.

 

Alles raakt aan alles. Jan Vanriet schildert ‘la condition humaine’ – het menselijk tekort. De paradox is niet vreemd aan zijn oeuvre: al vaker schilderde hij de schoonheid van de gruwel. Ook in EX VOTO zitten paradoxen: de serie schilderijen is een lofzang op de kracht van kwetsbaarheid, is de pelgrimstocht van een atheïst en een georkestreerde stream-of-consciousness.

 

(fragmenten uit de catalogustekst van Eric Rinckhout)

IMG1284bewerkt
JANVANRIETDrummerBoyoiloncanvas280x200cm2017tif
KAARTBOEKEXVOTODeel1
KAARTBOEKEXVOTODeel2
BERVOETSZAAL bervoetszaal