item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal
 EXPOSITIE

In de tentoonstelling Territorium heeft de mens een voornamere plaats. Zoals in het schilderij ‘Weeping City’, waar een naakt geplaatst wordt tegenover wenende beelden van mythologische koppen. Of in het schilderij ‘Lazarus’, waar een stadsbeeld tegenover een vrouwelijk naakt staat. Net als in het drieluik ‘De verleiding’ (1999) uit de cyclus Judith en Holofernes, opgenomen in de collectie Kunst op de Campus Universiteit Antwerpen, zet hij in zijn Lazarus-versie een bijbels thema naar zijn hand. De resurrectie, de opstanding uit de dood, wordt hier geprofaneerd. Lazarus, de vriend van Jezus, wordt een vrouw. Mythe, verhaal, cultuur, natuur, landschap, de menselijke figuur, dit alles komt in beelden met grote intensiteit.

 

Marc Kennes stelt nu reeds dertig jaar tentoon in de Galerie De Zwarte Panter, die overigens precies over een maand 50 jaar bestaat. Het werk van de kunstenaar past volkomen in de expressionistische en picturale visie van de galerie binnen de hedendaagse kunst. Ik durf gerust het actuele oeuvre van Marc Kennes plaatsen binnen de strekking van het existentieel expressionisme. Expressionisme dan als die stijlrichting waar de innerlijke beleving verhevigd wordt weergegeven door vervormde uitbeelding van de zintuiglijke waarneming. In zijn werk is er een defiguratie die berust op een sterk emotieve geladenheid. En existentieel expressionisme omdat de gevoelsbewogenheid bij hem veroorzaakt wordt door de confrontatie met de mysteries van het menselijk bestaan zelf, van de condition humaine, van het menselijk tekort. Wie zijn we? Waarom bestaan wij? Wat is onze toekomst? Wat is de zin van lijden, dood, vruchtbaarheid, erotiek? André Malraux heeft dit omschreven in zijn roman ‘La condition humaine’ uit 1933, bekroond met de Prix Goncourt. En ook in zijn essay bundel ‘La voix du silence’ uit 1951, waarin hij schrijft: ‘La biographie d’un artiste, c’est sa biographie d’artiste, l’histoire de sa faculté transformatrice.’ En de dichter Jean Cocteau sprak van ‘La difficulté d’être’.

 

In het werk van Marc Kennes ervaren we die condition humaine als tragisch, verscheurend, maar toch ook weer symbool-zoekend in het tijdloze van de schilderkunst. Hij past hier in het verlengde van grote namen als Edvard Munch, Chaim Soutine en Francis Bacon en artiesten van de galerie als Jan Cox, Fred Bervoets en Pjeroo Roobjee. Net als zijn voorgangers is hij trouw aan de fundamenten van de schilderkunst: olieverf op doek. Maar hij realiseert zijn liefde voor de materie op een zeer persoonlijke en authentieke wijze.

 

Ernest Van Buynder

Weepingcity150x2002017oiloncanvas
portretMarcKennes
VAN 4 NOVEMBER 2018 TOT
Marc Kennes Territorium
postkaart1Deel2
postkaart1Deel1

Marc Kennes Territorium

Vernissage op zaterdag 3 november 2018 tussen 16u00 en 22u00.

De tentoonstelling loopt van zondag 4 november 2018 tot en met zondag 13 januari 2019.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Marcrechts
WIM3275
BERVOETSZAAL bervoetszaal