item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2

Heropening

Zeer welkom terug vanaf donderdag 14 mei 2020

 

We zijn blij de heropening te kunnen aankondigen van Galerie De Zwarte Panter met fascinerende tentoonstellingen van Agnès Guillaume en Michel Buylen en de permanente opstelling van Fred Bervoets, dit vanaf donderdag 14 mei tot en met zondag 28 juni 2020.

 

U kan terecht tijdens de gebruikelijke openingsuren, van donderdag tot zondag van 13h30 tot 18h00. Uiteraard bent u steeds welkom voor een afspraak buiten de officiële openingsuren, contacteer hiervoor Adriaan op gsm +32 (0)474 54 54 72.

 

Het aantal bezoekers dat de verschillende gebouwen van de galerie mag bezoeken, is gelimiteerd tot 12 personen over het hele galeriecomplex. We houden ons strikt aan de recentste hygiënemaatregelen met betrekking tot Covid-19. Dank om een masker te dragen en de nodige afstand in acht nemen tijdens uw bezoek.

 

We kijken er zeer naar uit om u opnieuw in de galerie te mogen verwelkomen!

Michel Buylen The right Confusion

De tentoonstellingen van Michel Buylen The right Confusion en Agnès Guillaume Grounding Dreams lopen van zaterdag 15 maart tot en met zondag 28 juni 2020. Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

 

Michel Buylen (Gent 1953) werkt al samen met de Galerie De Zwarte Panter sinds 1992. Zeven maanden voor de grote retrospectieve, die op 23 oktober 2020 van start gaat in het MUDEL (Museum van Deinze en de Leiestreek) en de publicatie van een nieuwe monografie door em. prof. dr. Paul Huvenne, erehoofdconservator van het KMSKA, houdt Michel Buylen opnieuw halte in Galerie De Zwarte Panter om er het tweede luik van de cyclus ‘The right Confusion’ tentoon te stellen.

 

‘The right Confusion’, ‘De juiste Verwarring’, de titel flitste op toen de kunstenaar een schilderij beëindigde van het Somme-Amiens-kanaal in schitterend zomeravondlicht. De wolkenhemel in het water gereflecteerd, de algen in de stroming, het groen van de oevers; alles drong door alles door, verweefd in verwarrende osmose van kleur en stilte. Het oog raakt het spoor bijster… Lijnen, strepen, vlakken en vlekken, toetsen, schreven en kleuren zijn het oppervlak van schilderijen en ze lopen op mysterieuze wijze parallel met het geziene. De verwarring die ze scheppen, vormt op een heel eigen manier de illusie. De menselijke individuele en collectieve blik zal vanuit deze chaos een herkenbaar beeld puren, dat zowel zeer realistisch kan zijn (Van Eyck) dan wel extreem vaag en suggestief (Les Nymphéas – Monet).

 

Chaos is voor het oog onduldbaar. Er zal altijd orde worden geschapen. Zo functioneert de kunst van het schilderen en het eindeloze plezier van de contemplatie, de herschepping door de toeschouwer. Goed schilderen is in essentie het scheppen van… jawel… de juiste Verwarring, The right Confusion.

VAN 15 MAART TOT EN
LeJaspelamer

De tentoonstellingen van Michel Buylen The right Confusion en Agnès Guillaume Grounding Dreams lopen van zaterdag 15 maart tot en met zondag 28 juni 2020. Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

 

Voor haar tweede tentoonstelling in galerie de Zwarte Panter, toont Agnès Guillaume drie verschillende oeuvre-corpussen. Na My Nights en My Fears in 2016, komt de kunstenares in de kapel met My Roots, de vierde video van de My’s-serie. Deze wordt aangevuld met Roots, mixed media-werk op papier in groot formaat.

 

‘Vrienden, kennissen of volstrekt vreemden: al deze mannen poseren naakt voor Agnès Guillaume, die van hen het onderwerp maakt van haar groot borduurwerk, uitgevoerd op een katoenen canvas. De achteraf toegevoegde accessoires en decoratieve elementen geven de zeer realistische portretten een droomachtige, ongebruikelijke dimensie. De reeks stelt ook een cliché in vraag: de associatie tussen textiel en vrouwelijkheid. Hangt mannelijkheid slechts aan een zijden draadje?’, aldus Pierre-Yves Desaive, curator voor Hedendaagse Kunst in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

 

Roots en JustMen werden in 2019 gebracht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in de tentoonstelling 4My’s+ aan deze kunstenares gewijd. Er is nog meer van Agnès Guillaume’s werk te zien: in een klein zwart ‘SchatzKammer’ toont zij de negen Minéralités, video’s in loop op schermen afgespeeld, geïnspireerd door Chinese droomstenen.

 

‘Net zoals de geletterden een pauze hielden om hun marmeren schermen te contempleren en te mediteren, zo ook is mijn werk een zoektocht naar het beeld dat tot dromen aanzet.’ – Agnès Guillaume.

Mineralites3
VAN 15 MAART TOT EN
Agnès Guillaume Grounding Dreams

Michel Buylen The right Confusion | Agnès Guillaume Grounding Dreams

Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

De tentoonstelling is verlengd van zondag 15 maart tot en met zondag 28 juni 2020.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

 EXPOSITIE
bervoetszaal
Buylenboxleft
Buylenboxright
Michelboxcenter
monportrait001
AgnesGuillaumephotoatelierRootsBCoppeeJPG

Reopening

Welcome back from Thursday May 14th

 

We are happy to announce the reopening from Thursday May 14th until Sunday June 28th of Gallery De Zwarte Panter, with fascinating exhibitions of Agnès Guillaume and Michel Buylen, as well as the permanent display of works by Fred Bervoets.

 

The usual opening hours apply, from Thursday till Sunday from 13h30 to 18h00. For an appointment outside official opening hours, please contact Adriaan at his mobile +32 (0)474 54 54 72.

 

The number of visitors to the different buildings of the gallery is limited to 12 persons throughout the whole gallery complex. In order to comply with the recent hygiene measures due to Covid-19, we ask you to keep a safe distance and wear a mask during your visit.

 

We are very much looking forward welcoming you at the gallery again!

BERVOETSZAAL bervoetszaal