item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal

Nick Andrews Tales & Rituals
VAN 15 SEPTEMBER TOT EN

De tentoonstelling Tales & Rituals van Nick Andrews loopt van zondag 15 september t.e.m. zondag 3 november 2019. De vernissage vindt plaats op zaterdag 14 september 2019 tussen 16u00 en 21u00.

 

Met de tentoonstelling ‘Tales & Rituals’ gaat Nick Andrews (Londen, 1972) een eigen visie op zijn manier van schilderen en creëeren, dirigeren. Dit gaat hij aan door een welbepaalde en overwogen indeling te maken op zijn atelier. Het is een reis door zijn archiefdocumenten, schetsboeken en georkestreerde ooggetuigenverslagen. Hij laat zijn proces in de getoonde werken zien; van een schetsmatige interpretatie tot een gelaagd ‘palimpsest’ schilderij of zelfs object. Een bewuste materiaalkeuze versterkt deze instinctieve en intuïtieve attitude. De ‘Tales’ zijn Andrews’ herinneringen, verhalen en wederkerende associaties uit zijn eigen oeuvre. Deze verhalen worden gevoed door zijn ‘Rituals’, een eigen plastische, rituele schildershandeling die de ontstane creaties in dialoog brengen of net met elkaar in confrontatie gaan. De spontane manier van schilderen, gelinkt aan Andrews’ schetsen en notities, worden verder uitgediept in kleuren en nuances. Hij bouwt zijn werken op vanuit de kleurenleer, die later bepalend zal zijn bij de uiteindelijke uitstraling van zijn beelden. In ‘Tales & Rituals’ zijn vijf thema’s die weerkerend werken. Deze thema’s zijn geïnspireerd op Andrews’ recente studiereizen naar Italië o.a. Milaan, Rome, Venetië.

 

‘Medea’, toont sterke vrouwelijke personages die een zelfverzekerde associatie oproepen van een ter paard voorbij rijdende figuur à la Jeanne d’Arc, of die van een flanerende ‘marionette’, al dan niet uitbundig dansend. (zie reeks van acht werken op papier in houtskool en acryl).

 

‘The Prodigal Son’, is het alter ego van Nick Andrews, die ook al in vorige tentoonstellingen als ‘The Beaten Track’ en ‘Champagne Charlie’ zijn intrede maakte. (zie de schilderijen ‘Le Connaisseur’, ‘Last call’).

 

In ‘Soirées’ gaat Andrews zijn nachtelijke herinneringen achterna op zoek naar het ‘negatief genot’, zoals zijn ‘Harmony around my table’, een groepsscene gecomponeerd met diverse decadente personages geschilderd met acryl en caseïne op een houten paneel.

 

‘Canova’s disciples’, is een lyrische herinterpretatie van een groepsfoto die Andrews nam in Rome. Het is gebaseerd op een sculptuur van Canova voor zijn atelier te Rome, waar de menigte zich graag mee laat fotograferen. Hier zie je het schilderij als film still herhaaldelijk geschilderd in Chinese inkt. Het heeft kenmerkende links naar Andrews’ expo ‘Beyond the Scene’ (2013), waar hij de regisseur Fellini als leidraad nam. Ook in zijn laatste thema zie je zijn fascinatie voor scenografie en decor. In ‘Teatro del Mondo’ zijn we getuige van ‘Acts’, een reeks gouaches die ontstaan zijn na de ontdekking van Paolo Portoghesi’s ‘dentro la Strada Novissima’. In de latere herwerkingen zullen de thema’s meer in elkaar vloeien. De personages die hieruit ontstaan worden benoemd door hun relatie met de mythologie en hun geschiedenis. In de reeks ‘Medea’, schildert hij vrouwelijke personages zoals Morgan Le Fay, George Sand, Camille Claudel, Ulrike Meinhof en Nadia Naveau. Voor ‘Tales & Rituals’ gaat Nick Andrews opnieuw zowel plastisch als technisch handelingen en dragers onderzoeken voor de diverse technieken zoals acryl met caseïne, gouache, aquarel, marouflage op dragers zoals papier, linnen, katoen, hout en keramiek.

NickAndrews2064web
Nickboxrechts
Nickboxcenter
NICK ANDREWS

Nick Andrews Tales & Rituals

Vernissage op zaterdag 14 september 2019 tussen 16u00 en 21u00.

De tentoonstelling loopt van zondag 15 september tot en met zondag 3 november 2019.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

NadiaNick
BERVOETSZAAL bervoetszaal