item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal

Stadstrommelaar2018

Boven: Stadstrommelaar, 2018

 

Dr. Hugo Heyrman – participiation at Forgotten Heritage: European Avant-Garde Art Online project by Marika Kuźmicz, founder of the Arton Foundation, presented at the National Museum, Warsaw. Click here

 

Onder: Imaginary Red Carpet, 2017

ImaginaryRedCarpet2017
Dr. Hugo Heyrman / The
DeZwartePanteruitnDeel3
DeZwartePanteruitnDeel4

De omvangrijke tentoonstelling Dr. Hugo Heyrman / The Double Life of Images (2019) omvat meer dan 50 werken, in opvolging van eerdere reeksen: Transparency of Time (2017), A Transformative Gaze (2014), Another Reality (2012), Inside the image (2010) en City Life & Body Language (2008). Dit is zijn 14e solo expo in Galerie De Zwarte Panter sinds de eerste Cyclus van het Straatleven, De waarneming waarnemen: herinneren is het isoleren van een visueel fragment in 1975. Dr. Heyrman maakte naam in de jaren 60 en 70 als pionier van de eerste happenings, popart en conceptuele kunst in België, en door een rebelse houding te kanaliseren in publicaties (Happening News, Artworker Star) en een Continentale Video & Filmtoer met een Mobiel Museum voor Moderne Media, experimentele objecten en schilderijen.

 

Sinds de jaren ’60 heeft hij zich ontwikkeld als een van de belangrijkste schilders van zijn generatie. Met een voortdurende uitdaging verdiept Dr. Hugo Heyrman zich verder in het avontuur van het schilderen. Met zijn oeuvre heeft hij bijgedragen aan de heropleving van de rol van de schilderkunst. In essentie gaat zijn werk over het mysterieuze dubbele leven van beelden: de ambigue aanwezig-in-afwezigheid structuur van het beeld, simultaan concreet en abstract – het opent een transitionele ruimte tussen het reële, het herinnerde en het imaginaire.

 

Schilder van het postmoderne leven

De enigmatische schilderijen van Dr. Hugo Heyrman worden gekenmerkt door een picturale intensiteit en een resonantie van de beelden. Zijn kunst is zowel diepzinnig als opstandig tegen een lineaire, chronologische vorm van tijd. Via het mysterieuze dubbele leven van beelden betreden we de dimensie van een flexibel, innerlijk gevoel van tijd – waar een blik een privé droom wordt. De werken zijn een informele schilderkunstige transformatie van materie en media, fotografie en film-bronnen. Er ontstaat een verruimde picturale iconologie – een dialectische relatie tussen materiële beelden en mentale beelden.

 

Elk nieuw doek is een experimentele ervaring in het gebruik van schilderkunstige fictie en vrijheid. Het artistiek avontuur toont zich in de overlapping van realiteit, herinnering en verbeelding. Als schilder van ‘atmosferen van verandering’, creëert hij een picturale ruimte die zich openplooit in een meervoud van betekenis: een simultane constructie en deconstructie van het beeld. Zijn betrokkenheid bij de wereld raakt ons, als een picturale realiteit, een plaats buiten ruimte en tijd – in het oog van de ‘maelstrom’, omgeven door een veranderende ‘zeitgeist’.

 

Klik hier voor vorige tentoonstellingen.

VAN 10 NOVEMBER 2019 TOT
DR. HUGO HEYRMAN
DrHugoHeyrman

Dr. Hugo Heyrman / The Double Life of Images

Opening op zaterdag 9 november 2019 tussen 16u00 en 22u00

De tentoonstelling loopt van zondag 10 november 2019 t/m zondag 12 januari 2020

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Open van donderdag t/m zondag, 13u30 tot 18u00

www.doctorhugo.org

english
L72
R72
ENGLISH english