item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal
 EXPOSITIE

HoezitdathiermetdeWIFI164x213cm
kamaherrseelekunstmetkloten2

De samenwerking tussen Luc Zeebroek (°Nieuwpoort 1956), alias Kamagurka, en de galerie De Zwarte Panter dateert van 2002, met de expo ‘Tour de Trance’, tekeningen, schilderijen en meer…, als vervolg op een tentoonstelling onder dezelfde noemer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bij die gelegenheid werd een gelijknamig boek uitgegeven met teksten van onder meer Rudi Fuchs, voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam en Kees van Kooten. De expositie in galerie De Zwarte Panter werd geopend door Guy Mortier. In 2005 was hij opnieuw te gast in de galerie, nu onder de titel ‘Geschilderd’. Beide tentoonstellingen plaatsten kunstcritici in het verlengde van Hieronymus Bosch, Pablo Picasso, Dada, Cobra en Neue Wilden, maar met een duidelijk eigen gelaat en stijl.

 

Volop in de Cobra-traditie van samenwerking was de tentoonstelling uit 2013, waar Kamagurka onder de muzikale titel ‘Quatre Mains’ niet alleen zijn eigen recente werk toonde, maar eveneens werk dat hij samen maakte met 7 kunstenaars, namelijk David Bade, Fred Bervoets, René Daniels, die binnenkort een retrospectieve krijgt bij Wiels/Brussel, Dogbowl (Stephen Tunney), Jeroen Henneman, Werner Mannaers en Muzo.

 

In 2015 exposeerde Kamagurka in de galerie De Zwarte Panter samen met Herr Seele (pseudoniem van Peter van Heirseele, °Torhout 1959) in een expositie onder de titel ‘Tegen de muur’. Ook hier weer werd gezamenlijk werk vertoond. Kamagurka en Herr Seele leerden elkaar kennen op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Ze vonden elkaar in een gezamenlijke interesse voor macrobiotiek en in de liefde voor het absurde. Hun gekuifde held Cowboy Henk zag voor het eerst het levenslicht in 1981 in de strip Bob Plagiaat, die verscheen in de toenmalige krant De Vooruit. Met vallen en opstaan veroverde hun Vlaamse cowboy de wereld. Begin 2014 kreeg het compilatiealbum Cowboy Henk de Prix du Patrimoine op het bekende Internationaal Stripfestival van Angoulême. Ter gelegenheid van het verschijnen van de Franse vertaling van het boek ‘De Vaderlandse Geschiedenis’ werkten Kamagurka en Herr Seele samen: Kama schilderde de aanzet, Seele maakte de doeken af. Deze unieke coöperatie werd eerst getoond in een Parijse galerie en daarna als primeur voor België in de galerie De Zwarte Panter. Sven Gatz, Vlaams minister van cultuur, bezocht de tentoonstelling.

 

Voor de tentoonstelling Het atelier van Cowboy Henk… werken Kamagurka en Herr Seele opnieuw samen. Naast ander werk zal het gigantisch panorama ‘Het ontstaan van de Zwitserse Marine’ na Lausanne voor het eerst in België getoond worden in de galerie De Zwarte Panter.

Kamagurka & Herr Seele Het
VAN 5 NOVEMBER 2017 TOT
HenkMuybridge1kleur

Kamagurka & Herr Seele Het atelier van Cowboy Henk …

Vernissage op zaterdag 4 november 2017 tussen 16u00 en 22u00

De tentoonstelling loopt van zondag 5 november tot en met zondag 24 december 2017

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Open van donderdag t/m zondag, 13u30 tot 18u00 | gesloten van 25 december t/m 12 januari 2018

Kamabannerrechtsflip
lievenDC9van14banner
cowboyhenkblackwhitevenster
BERVOETSZAAL bervoetszaal