epithalame

Agnès Guillaume Epithalame

Van 1 december 2022 tot en met 5 februari 2023

De tentoonstelling Fred Bervoets | Onderweg en Agnès Guillaume | Epithalame opent op zaterdag 26 en zondag 27 november 2022 tussen 11u00 en 19u00 en loopt van donderdag 1 december t/m zondag 5 februari 2023. Openingswoord door Ernest Van Buynder, erevoorzitter van het M HKA, op zaterdag 26 november om 18u00.

In haar derde en intieme tentoonstelling in galerie De Zwarte Panter presenteert Agnès Guillaume drie verschillende corpussen. De titel van haar expo Epithalame verwijst naar een lied of gedicht uit de Griekse oudheid, dat speciaal werd geschreven ter gelegenheid van een bruiloft. In het tempeltje – hart van de tentoonstelling – presenteert de kunstenaar haar nieuwste creaties, waaronder bronzen en borduurwerken. Agnès Guillaume. Epithalame, een ode aan de geschiedenis die was en niet meer is. Vervolgens treft men vijf Souls aan, uit een serie van dertien videoportretten die in 2021 tentoongesteld werden in San Francisco, ArtBrussels, Shiraz (Iran) en Kaunas (Litouwen).

‘Zelfportretten en portretten staan centraal in het werk van Agnès Guillaume. Met Souls wil de kunstenaar de grenzen van het klassieke portret overschrijden. In de behandeling van de achtergrond, de donkere kleur uitdrukkelijk verwijst naar de antieke schilderkunst. Op deze neutrale zone vallen de gezichten op, geanimeerd door een langzame continue beweging, die ze vervormt zonder ze ooit totaal onherkenbaar te maken. Deze vervorming is het resultaat van een fysiek proces, waarbij de kunstenares een subtiele synthese creëert tussen het stilstaande beeld en het bewegende beeld.’ Pierre-Yves Desaive. Curator Hedendaagse Kunst, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België.

Een nieuwe reeks borduurwerken/collages, de LittleMen, vervolledigt de tentoonstelling. Agnès Guillaume zet hier het portretwerk verder dat begon met de JustMen – de reeks mannelijke naakten die in het jaar 2019 te zien was in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en tijdens haar vorige tentoonstelling in galerie De Zwarte Panter. In haar laatste serie combineert Agnès Guillaume borduurwerk, schilderijen en collages op kleine formaten.

Agnès Guillaume (°1962) werd geboren in Leuven en is werkzaam te Brussel en Parijs. Recente expo’s: Iromedia Shiraz (Iran) / Kaunas 2022 Culturele Hoofdstad van Europa / Art Brussels (Galerie Sanatorium) / Festival Videoformes Clermont-Ferrand / Galerie 836m (San Francisco) / Gallery Sanatorium (Istanbul) / Nuit Blanche (Parijs) ; Momenteel wordt een publieke opdracht uitgevoerd voor Brucity.

Klik hier voor eerdere exposities van 2012-2022