van 11 november 2023 t/m 28 januari 2024
De tentoonstellingen Jan Decleir | IJstijd in de bloeiende gaard en Pjeroo Roobjee | Tybeert bij Wilde Vijg op schoot openen op zaterdag 11 november van 11 uur tot 21 uur, met een inleiding door Jan Mulder om 19 uur.
De samenwerking tussen Pjeroo Roobjee (Gent, °1945) en Galerie De Zwarte Panter duurt reeds meer dan een halve eeuw en is zeer verscheiden. Enkele mijlpalen hierin. Pjeroo Roobjee verzorgde op zijn eigen wijze in oktober 1970 de inleiding voor de tweede expo Gent Aktueel 1 in de kapelruimte van de galerie met werk van Balder, Frank Liefooghe en Etienne Desmet. In de bijhorende bibliofiele uitgave Map 3. Gent Aktueel zat een zeefdruk van Pjeroo Roobjee, net als van de drie andere exposanten.
In juni 1972 gaf Roobjee een gedenkwaardige inleiding voor het legendarische feest aan het Smoutebollenkraam Adriaantje op de Antwerpse Sinksenfoor. In 1975 had hij zijn eerste solotentoonstelling in de galerie onder de titel Van het Wilde Westen geen nieuws, ingeleid door Karel Geirlandt en met uitgave van een schitterende bibliofiele map met 15 zeefdrukken, gerealiseerd door Panter Pers. Pjeroo Roobjee zal in de loop van de volgende decennia nog een achttal maal in de De Zwarte Panter exposeren. Hij zal ook voor bevriende kunstenaars nog inleidingen verzorgen en teksten schrijven voor bibliofiele uitgaven.
De fabulerende snateraar van beroep die Roobjee is, zweert bij olie en verf, kan niet zonder de worsteling met het medium en het linnen. Al labeurend schrikken verborgen herinneringen wakker. Met een ware hartstocht voor het metier krijgt zijn persoonlijke intieme mythologie al schilderend vorm op het doek. Zoals Roobjee vroeger al verwoordde is het nooit zijn bedoeling geweest om gave schilderijen te vervaardigen, noch scheppingen op aarde te brengen die beantwoorden aan de esthetische normen van de tijd waarin ze ontstonden, ze ontstaan. De tentoonstelling Tysbeert bij Wilde Vijg op schoot bestaat grotendeels uit doeken van bescheiden formaat, persoonlijke portretten, beeltenissen met een hoek af, momentopnames van figuren uit de kunstgeschiedenis, de literatuur en de film. Wie goed kijkt kan schrijver Anthony Burgess zien, de contouren van filmdiva Bette Davis ontdekken, schrijfster Patricia Highsmith herkennen en Chaïm Soutine in ogenschouw nemen. Vele ingrediënten uit de apocriefe evangeliën en uit de Griekse en Romeinse godenwereld worden herschapen en misbruikt, zorgen voor chaos en verwarring, nodigen uit tot nadenken en willen de verbeelding prikkelen. Pjeroo Roobjee vond de muren van de kapel van De Zwarte Panter de ideale plek om deze omvangrijke serie te tonen. Voornoemde reeks wordt afgewisseld met zwierig meanderende, drukker bevolkte taferelen, zeer recent en groter van formaat, plus een vijftiental paginagrote landschappelijke impressies (olieverf op geprepareerd papier), die ontstonden in Roobjees zuiders toevluchtsoord.
Klik hier voor eerdere exposities van Pjeroo Roobjee