De tentoonstelling Wim De Schamphelaere Meeting Africa opent op zaterdag 23 maart 2013 tussen 16u00 en 22u00 (inleiding door Stef Van Bellingen om 18u) en loopt van 24 maart 2013 t/m 5 mei 2013.

 

‘Foto’s zijn geen vensters met een transparante kijk op de wereld zoals die zich aan ons voordoet, of, preciezer gezegd, heeft voorgedaan. Foto’s leggen een getuigenis af, ter schraging van de ideologie en de bestaande maatschappelijke verhoudingen. Ze maken die mythes en verhoudingen en houden ze tevens in stand. Hoe? Door ons te vertellen wat hun visie op de wereld is, en waar we dienen naar te kijken. Foto’s zeggen ons hoe de dingen er behoren uit te zien en wat het onderwerp over zichzelf dient bloot te geven’, lees ik in een van de essays van Susan Sontag waarin zij over het fotografische medium redeneert op het moment dat ik Wim De Schamphelaere (Kontich) tussen twee van zijn reizen door in Gent ontmoet.

 

‘Ik moet een beeld in mijn hoofd hebben, en de klik met de mensen is van cruciaal belang,’ onthult hij me. Thailand, Ethiopië, Madagaskar, Sao Tomé en Principe. Wat treft in het zeer langwerpige fotowerk van De Schamphelaere is niet alleen het formaat (soms tot 8 meter lang), maar de manier waarop de kunstenaar zijn ensceneringen telkens weer heeft gecreëerd. Hij portretteert een hele gemeenschap tegelijkertijd door verschillende mensen in wisselende en onderscheiden relaties weer te geven, te tonen en naar buiten te brengen. De pose van de mensen, hun houding, hun attributen die hen kenmerken en van een status voorzien, hun blik, dat alles is van cruciaal belang. Op die manier ontstaan er fotografische taferelen die bestaan uit een collage van tientallen, soms honderden individuele foto’s die zodanig worden gemonteerd, gecomponeerd tot het uiteindelijke ‘alomvattende’ beeld, waarbij al de karakters en kenmerken van een hele gemeenschap tot uiting komen in één beeld.

 

Door zijn kleurgebruik, door het zelf componeren van zijn beelden, door de compositie (veel van zijn foto’s geven een rondomrondgevoel en lijken een cirkel te vormen – iets wat je in het werk zelf merkt aan de schaduwen) gaat dit werk veel verder dan het louter registeren van gemeenschappen, verder dan het louter documentair gehalte dat zo eigen aan de fotografie is. Zo treft bijvoorbeeld in het werk ‘Uba Budo’, gemaakt in Sao Tomé en Principe, en waarop we de bewoners voor hun huizen zien poseren, de picturaliteit en de ritmische herhaling van de huizen. Details van planten, rondslingerende teenslippers springen in het oog. Het werk ademt iets van een schilderij uit.

 

De diepte van deze fotografische beelden is niet alleen de diepte van een verleden (omdat een foto ons steeds met het tijdselement confronteert: het ogenblik dat de fotograaf klikt is datgene wat hij voor de eeuwigheid heeft vastgelegd verdwenen en behoort het samen met het moment/op het moment van de klik onherroepelijk tot het verleden). Het is de diepte van een hele cultuur, die de ziel van niet alleen de individuele mensen maar van een volledig volk, een hele gemeenschap vat, bevat en weergeeft, blootlegt.

 

Deze tentoonstelling geschiedt in samenwerking met de Crown Gallery.

 

Inge Braeckman

item1a1
HOME1
EXPOSITIES1
PUBLICATIES1
MEDEDELINGEN1
CONTACT1
WIM DE SCHAMPHELAERE
english
Wim De Schamphelaere Meeting Africa
MG71441kl

Wim De Schamphelaere Meeting Africa

Opening op zaterdag 23 maart 2013 van 16u00 tot 22u00

De tentoonstellling loopt van 24 maart t/m 5 mei 2013

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Open van donderdag t/m zondag van 13u30 tot 18u00 | www.dieveeschamf.com

bervoetszaal
VAN 24 MAART 2013 T/M
salt
children
nomads
familyhouse
romeojuliet
Kapelschamphelaererechts
MG07741kl
Huidigeexpositie
evening1