item1a1
HOME1
EXPOSITIES1
PUBLICATIES1
MEDEDELINGEN1
CONTACT1
bervoetszaal
Huidigeexpositie
 EXPOSITIE
Huidigeexpositie1
MG7964a
Pantergevel1

De tentoonstellingen van Benjamin Demeyere Le voyageur sur la terre, van Greet Martens Krümel sind auch Bröt en van Frank Wagemans Brave New Work gaan van start in het openingweekend van zaterdag 4 juli en zondag 5 juli van 11u tot 19u en lopen nog tot en met zondag 13 september 2020.

 

Greet Martens, levensgezellin, van Frank Wagemans toont voor het eerst samen met Frank Wagemans haar werk in de Zwarte Panter. Zij heeft steeds gewerkt in de schaduw van haar grote boom en vond het daar heerlijk werken en toeven, zegt ze zelf. Zij was docent schilderkunst aan de stedelijke academie van Hoogstraten, die in 1965 opgericht werd door haar vader. Haar werk is in de loop der jaren geëvolueerd van pure schilderkunst naar een assemblagetechniek. Zij heeft een zwak voor handenarbeid en is snel geroerd door wat door liefdevolle handen met aandacht is gemaakt.

 

Als materiaal is hout voor haar een sterk bepalende keuze. Jaren geleden begon ze stukjes hout te verzamelen die ze in kleine kijkdozen en objecten bijeenbracht. Houten kaasdoosjes, mooie houten latjes mochten niet verloren gaan. Zij ging vormen in houten planken beitelen en inleggen met kleur, sigarenkistjes werden gevuld met houten blokken. Stukken oude deurlijst, uitgebroken ramen; alles kon inspireren om objecten te maken met een nieuwe betekenis.

 

Het werken met de handen – het maakwerk – is voor haar belangrijk. Zelf zegt ze daarover dat ze daarbij soms het gevoel heeft dat ze zich verbindt met een vroegere maker. Elk object heeft een verleden, het spreekt met haar, zij wil het redden. Meer recent probeert ze zich te verbinden met oude wegwerp-schilderijen van zogenaamde broodschilders. Pastorale cliché-landschappen in een vlotte, super suggestieve schilderwijze, wil ze door haar ingrepen terug in een woonkamer krijgen. Haar tentoonstelling kreeg de titel ‘Krümel sind auch Bröt’. Op een dag las ze op de broodzak van haar bakker dit opschrift. Al lachend zei G.M. tegen F.W.: ‘Wanneer ik nog eens tentoonstel, wordt dat mijn titel.’ Zelfs in het kleinste kruimeltje zit de liefde van de bakker. Niets mag verloren gaan of achteloos bejegend worden. Enkele van haar werken staan in het boek van Frank Wagemans ‘De jaren van verstand’.

VAN 4 JULI TOT EN
Greet Martens Krümel sind auch
IMG10731
IMG2002
IMG3106

Benjamin Demeyere Le voyageur sur la terre |
Greet Martens Krümel sind auch Bröt en Frank Wagemans Brave New Work

Openingsweekend op zaterdag en zondag 4-5 juli 2020 tussen 11u00 en 19u00.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 13 september 2020.

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag 13u30 tot 18u00

BERVOETSZAAL bervoetszaal