item1a1
HOME1
EXPOSITIES1
PUBLICATIES1
MEDEDELINGEN1
CONTACT1

Fred Bervoets, Jan Decleir, Frieda Van Dun, Roger Van Akelijen

Opening op zaterdag 14 maart 2015 van 16u00 tot 22u00. Inleiding Ernest Van Buynder om 18u00

De tentoonstelling loopt van 15 maart tot en met 26 april 2015

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Open van donderdag t/m zondag, 13u30 tot 18u00

bervoetszaal
Huidigeexpositie
 EXPOSITIE
Jan Decleir Jan Uil
VAN 15 MAART  TOT

Jan Decleir (Niel 1946) staat als acteur bijna een halve eeuw aan de absolute top. Maar hij is ook als beeldend kunstenaar gevormd en exposeerde in 2002 voor het eerst beeldend werk in de galerie De Zwarte Panter onder de enigmatische titel Van lieverlede. En dan kwam er in 2006 een geruchtmakende expositie in deze galerie met het driemanschap Fred Bervoets, Hugo Claus en Jan Decleir en met gezamenlijke werken in Cobra-traditie onder de naam Driekleur.

 

De huidige tentoonstelling loopt onder de titel Jan Uil. Jan Decleir zegt daar zelf over: “Ergens op het niemandsland rond het dorp waar ik opgroeide, half verdoken tussen riet en verschraalde mastebomen, woonde een zonderling, die zich in stilte zachtmoedig verzette tegen bestuurlijke normen en wetten. Lang voor Steven Spielberg twaalf jaar werd, legde hij in het provinciale bos een racebaan aan waar, tussen stronken, putten en akelige, plots opdoemende bergen, jonge velo-acrobaten als ik konden dromen… dromen… dromen… Die man heette Jan Uil – boswachter en stroper. Ik heb hem, geloof ik, nooit ontmoet.”

 

Jan Decleir laat zich voor zijn beeldend werk door het leven zelf inspireren. De huidige schilderijen zijn zeer spontaan, met bruisende kleuren en kronkelige lijnen. Het koloriet primeert. Met theatrale titels, zoals het werk op de uitnodigingskaart: “Zelfportret als vallende engel, wat niet waar is, kijk maar naar die beentjes…ik was misschien beter coureur geworden”. Of nog een ander werk: “De trage man op wandel door de velden met een danseuze”. Jan Decleir heeft hier beeldend werk gecreëerd van blijvende waarde, dat zonder schroom als existentieel expressionisme mag gecatalogiseerd worden.

 

Ernest Van Buynder

item3
JanDecleirkleurma15
Huidigeexpositie1
MG7964a
Pantergevel1
JanDecleirPeterke9

BERVOETSZAAL bervoetszaal